Nederlanders slordig met online wachtwoorden

Nederlanders slordig met online wachtwoorden

Jongeren veel nonchalanter dan ouderen

Onderzoek wijst uit dat een groot gedeelte van Nederlandse internetgebruikers slordig omgaat met zijn of haar wachtwoorden voor online accounts.

Meer dan 75% van de ondervraagden gebruikt dezelfde online wachtwoorden op meerdere plekken. Bijna 16% heeft zelfs voor alle online accounts hetzelfde wachtwoord. Jongeren (18-30) zijn significant slordiger dan ouderen. 20,6% van de jongeren geeft aan voor al zijn accounts hetzelfde wachtwoord te hebben. Bij 60-plussers is dit 'slechts' 12,9%. Het onderzoek werd uitgevoerd door het team van VPNVerbinding, om meer inzicht te krijgen in het online wachtwoordgebruik in Nederland. Zie bijlage voor de volledige resultaten.

Hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts is gevaarlijk

"Hergebruik van een online wachtwoorden veroorzaakt veel problemen. Als een hacker (op wat voor manier dan ook) achter jouw inloggegevens komt van bijvoorbeeld Twitter, wil je niet dat deze gegevens ook toegang verschaffen tot jouw internetbankieren of bijvoorbeeld je PayPal-account. Dit kan je veel geld kosten. En als de kapers besluiten de wachtwoorden van al jouw accounts te veranderen, ben je ook nog eens dagen kwijt om dit recht te zetten. Uiteraard staat dit los van de kwaliteit van de gebruikte wachtwoorden, waar bij veel mensen ook nog een hoop te verbeteren is." Aldus Kirill Fomin, eindredacteur van www.vpnverbinding.nl.

Hoe zorg je voor een sterk en veilig wachtwoord?

Om jezelf te online te beschermen is een sterk en uniek wachtwoord een vereiste. Goed wachtwoord-gebruik bestaat uit enkele stappen:

  • Gebruik voor elk account een uniek wachtwoord
  • Maak wachtwoorden aan die bestaan uit een willekeurige reeks cijfers, letters en tekens
  • Gebruik een wachtwoordgenerator
  • Gebruik een wachtwoordmanager
  • Activeer tweestapsverificatie voor al je belangrijke accounts.