06 april 2023

Expositie Border Conversation about PUSH BACKS: drie Nederlandse kunstenaars exposeren naast het Europees Parlement

Border Conversation about PUSH BACKS
Drie Amsterdamse kunstenaars exposeren in de Chapel of Europe in Brussel

28 november t/m 15 december 2022
Rue Van Maerlant 22/24,
1040 Bruxelles, Belgium

Deze tentoonstelling vestigt de aandacht op de Push Backs aan de Turks/Griekse grens. Het Dialoog Platform Brussel heeft deze expositie geïnitieerd en drie Amsterdamse kunstenaars uitgenodigd om met dit onderwerp aan de slag te gaan.

De kunstwerken zijn ontstaan uit interviews met vluchtelingen uit Turkije. Hun persoonlijke Push Back verhalen komen tot uiting in deze werken. 

Klik hier voor een impressie van de werken en de opening.

De expositie

Animaties van Anne Hofstede

De animaties van Anne Hofstede worden vertoond op 1 lang gerekt scherm.
De schermen vormen samen een panoramisch beeld waarop delen van de getuigenissen van de slachtoffers worden weergegeven. De verhalen worden versterkt door het materiaal gebruik:

Broos papier dat bijna uit elkaar valt. Donkere houtskooltekeningen die vervagen maar toch blijvend een afdruk achterlaten. De teksten van de vluchtelingen die handmatig zijn geschreven worden als achtergrond in de animaties gebruikt. Zo ontstaat er een bijzondere gelaagdheid in de
videobeelden.

Neem Plaats: Tafelproject van Nell Berger

Het werk van Nell Berger is een tafelproject. Haar tafelkleed is geborduurd met teksten van haar en van vluchtelingen. De geborduurde afbeeldingen op het tafelkleed zijn afkomstig van een jonge Turkse vrouw die de Push Back zelf ondervond en tekende.

De bezoeker kan plaats nemen en met anderen een conversatie aangaan en/of borduren. Eigen verhalen en gevoelens kunnen zo een plek krijgen. Het geborduurde wordt onderdeel van de expositie. De tafel staat voor de vraag in hoeverre we echt willen delen en vreemdelingen toelaten om mee te eten.

Sculpturale fotografie van fotograaf Annegien Haselager

Annegien Haselager heeft fotoprints van rotswanden gebruikt om een papieren sculptuur te maken. Men kan om de sculptuur heen lopen.Tegelijkertijd kun je stemmen horen van de vluchtelingen die voor dit project zijn geïnterviewd. De stemmen staan voor hen die die zijn achtergebleven in het ‘landschap’

Annegien symboliseert met dit object een reis die steeds weer opnieuw begint. De hoogte van de rotswand maakt het moeilijk om vooruit te kijken, de toekomst is onzeker.

 

Iedereen is welkom! Ook Europarlementariërs worden uitgenodigd om de expositie te bezoeken om het gesprek aan te gaan. De Chapel for Europe staat naast het Europees Parlement.